Yusuf Tekin, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda 81 ilden gelen yaklaşık 300 öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. Tekin, öğrencilerle birlikte Yassıada yargılamalarını anlatan ve mahkeme anının canlandırmasını içeren sinevizyon gösterimini izledi. Ziyarette konuşan Tekin, "Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocuklarımızın bu ülkeyi bir arada tutan temel değerlere sahip çıkmasını, bu ülkenin tarihine sahip çıkmasını ve sahip çıkacak şekilde yetişmesini önemsiyoruz. Bu anlamda da geçtiğimiz yaz aylarında aldığımız bazı kararlarla yıl sonundaki bu haftaları, bu anlamda bu türden etkinliklere ayıracak bir projeksiyon çizmiştik. Şimdi de işte demokrasi adasıyla başladı. Diğer etkinliklerde her yer kendi bölgesinde benzer etkinlikler yapacaklar. Derdimiz, meramımız şu, çocuklarımız bu ülkenin tarihine, bu ülkenin geçmişine, bu ülkenin kahramanlarına, atalarına, değerlerine sahip çıksınlar. Bugün de bu kapsamda malum 27 Mayıs'ta başlayan demokratik süreç halkın, milli iradenin seçtiği siyasi iktidarın silahlı bürokratlar tarafından alaşağı edildiği, demokrasimizin sekteye uğratıldığı bir dönem. Tarihimizde çocuklarımızın demokrasiye sahip çıkması açısından 27 Mayıs ile ilgili bu anlamda bilgi sahibi olmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
"GENÇLERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZ MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKSINLAR DİYE BU ETKİNLİKLERİ YAPIYORUZ"
Yusuf Tekin, "Bugün şu anda 300’e yakın öğrencimiz var burada. Türkiye'nin değişik illerinden gelmiş ve tevafuk; bunların içerisinde 13 tane de ismi doğrudan Adnan Menderes olan çocuğumuz var. Bu biraz önce izlediğimiz filmde de rahmetli Menderes diyor ki, 'Beni öldürebilirsiniz ama bu milletin kalbinden asla silemezsiniz' gerçekten de bu, bunu gösteriyor. Demokrasiye, halka, milletin iradesine uzanan eller bir şekilde alaşağı ediliyor ve halk, millet kendi iradesine, kendi değerlerine her daim sahip çıkıyor. Hepiniz biliyorsunuz, burada yapılan şeyler, Türkiye’yi 27 Mayıs'a götüren süreç, 6-7 Eylül olaylarıyla başlayıp 27 Mayıs’ta nihayetlenen süreç, Türkiye'de darbeler tarihi açısından gerçekten çok kötü bir süreç. Benzeri dönemi 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta yaşadık. Ümit ediyoruz ki, bir daha yaşanmasın bunlar. Bir daha yaşanmaması için bu türden demokrasiye uzanan eller olursa çocuklarımız, gençlerimiz hep beraber demokrasiye, milli iradeye sahip çıksınlar diye bu tür etkinlikleri yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"İNŞALLAH DARBECİLERİN YAPTIĞI ANAYASALARDAN KURTULDUĞUMUZ BİR SÜRECİ DE YAŞARIZ"
Yusuf Tekin, "Yayın öncesi çocuklarla da hepsi çok mutlu. Hepsi burada olan bitenin ne anlama geldiğini anlamış durumda. Burada emeği geçenlere de teşekkür etmek lazım. Gerçekten güzel. Türkiye'de demokrasi bilincini bu anlamda canlı tutacak güzel bir demokrasi adası konsepti oluşturulmuş. Şunu söylemek lazım son olarak, o gün emirle yargılama yapanlar aynı emirle 12 Eylül anayasasını yaptılar. Bugünlerde ilginç bir şekilde Türkiye sivil bir anayasa sürecini tartışıyor. İnşallah darbecilerin yaptığı anayasalardan kurtulduğumuz bir süreci de yaşarız. 12 Eylül anayasasını da bir gün değiştireceğimize dair biz değiştiremesek de eğer bu çocuklarımızın değiştireceğine dair inancım sonsuz. Tekrardan bütün çocuklarımızı, bütün gençlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkeye, bu ülkenin kurtuluşuna, bu ülkenin bağımsızlığına. bu ülkenin ekonomik yapısına, bu ülkenin siyasi yapısına hizmet etmiş, vatan aşkıyla kendilerini feda edecek düzeyde çalışmış büyüklerimize hep beraber saygı duymamız lazım. Ben çocuklarımızdan, gençlerimizden bunu istiyorum. Bütün bu şehitlerimizin, büyüklerimizin, atalarımızın ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun. İnşallah bize de arkamızdan çocuklarımız dua edecekleri işler yapmayı Allah bize nasip etsin diyelim" ifadelerini kullandı.