Milli Savunma Bakanlığı, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde kılıçlarını çekerek yemin eden teğmenlerle ilgili soruşturmada 3 disiplin amiri ve 5 teğmenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilmesine karar verdi. İhraç kararının gerekçesi de kamuoyuyla paylaşıldı.
Gerekçeli kararda, söz konusu kılıçlı yemin töreninin bir gün öncesinden organize edildiği ve bu davranışın, "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" ifadesinin amacına aykırı şekilde kullanıldığı ifade edildi. Kararda, bu olayın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Atatürk’e olan bağlılığını ve sevgisini sorgulayan bir etki yarattığı vurgulandı.
Disiplinsizlik ve İtibar Kaybı
Söz konusu kararın detaylarında, kılıçlı yemin için yapılan planlamaların, olayın toplumda karşıtlık yaratabilecek bir boyuta ulaşmasına yol açtığı belirtildi. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Soruşturma sırasında tespit edilen planlamalar, olayın oluş şekli yönüyle eylem bütünlüğü içinde değerlendirdiğinde, toplumda karşıtlık hissi oluşturabilecek bir durum ortaya çıkmıştır. Subay andı olarak bilinen Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’nden kaldırılan andın içerdiği değerler dışlandığı için, TSK'nın tartışılmasına neden olabilecek bir algı yaratılacaktır. Şüphesiz, Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı ifade eden ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sözünün amacı dışında, karşıtlık içeren protest bir eylemde kullanmak disiplinsizlik olarak kabul edilir ve bu sözün değerini de azaltan bir davranış olacaktır."
Kararda, yaşanan disiplinsizliklerin TSK’nın itibarına ciddi zararlar verdiği vurgulandı: "Ortaya çıkan disiplinsizliğin ulaştığı boyutta olumsuz etkilerinin dikkate alınarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarına zarar verecek boyutlara ulaşmıştır. Kalabalığın heyecanından faydalanılarak gerçekleştirilen bu eylem, toplumda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Mustafa Kemal Atatürk'e olan bağlılığını sorgulamaya başlamıştır ve bu durum TSK'nın halk nezdindeki itibarını zedelemiştir."
Toplumda Güven Kaybı
Gerekçeli kararda, söz konusu eylemin toplumda asker yeminine olan güveni sarsan bir kanaat oluşmasına neden olduğu ifade edildi. "O tarihten itibaren, toplumda asker yemininden vazgeçilmiş gibi bir algı oluşmuş ve TSK'ya olan güven zedelenmiştir."
Karşı Oy Kullanan Üyeler
İhraç kararına karşı dört üye, gerekçeli bir şekilde itirazda bulundu. Karşı oy yazısında, teğmenlerin anayasal bir suç işlemedikleri ve eylemlerinin hukuka aykırı bir durum teşkil etmediği savunuldu.
sonbirsoz.com