Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye’nin BRICS’e üyelik için resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı. Uşakov, 9. Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı demeçte, Türkiye’nin tam üyelik talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini belirtti.
Bu gelişme, Amerikan basınında da yankı bulmuştu. Türkiye’nin, yakın ilişkilere sahip olduğu Rusya’nın BRICS dönem başkanlığı sırasında üyelik başvurusu yapması dikkat çekici. Azerbaycan da kısa süre önce Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in görüşmelerinin ardından BRICS’e resmen üyelik başvurusunda bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kremlin’in davetini kabul ederek Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan kentinde düzenlenecek 16. BRICS Zirvesi’ne katılacak. Zirve, 22-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek.
BRICS Nedir?
2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor.
Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve Güney Afrika'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te BRICS’e katıldı.
Dünya Nüfusunun Yaklaşık Yüzde 45'i BRICS'te
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini kapsıyor. Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.