Irak'ta mevcut fuhuşla mücadele yasasında LGBTi bireylerine de hapis cezasını öngören değişiklikleri içeren tasarı Meclis'te onaylandı

 

Irak'ta 1988 tarihli fuhuşla mücadele yasasında değişiklik yapılmasını öngören tasarı, Bağımsız Milletvekillerinden Raad el-Maliki tarafından Meclis'e sunuldu.

Maliki, mevcut yasadaki maddelere "eşcinsellik" tabirlerinin eklenmesini ve cinsel istismara yönelik cezalar verilmesini istedi.

Irak Parlamentosu, toplumda derin bölünmelere yol açabilecek ve uluslararası tepkilere neden olan bir yasa tasarısını onayladı. Yeni düzenlemeler, eşcinsel ilişkileri ve cinsiyet ifadesini sınırlayan cezai yaptırımları içeriyor.

BM Genel Sekreteri Guterres'ten İsrail'e Kınama BM Genel Sekreteri Guterres'ten İsrail'e Kınama

 

Irak’ta LGBTİ Bireylerine Yönelik Yasal Değişiklikler Onaylandı

 

Yasaya göre, rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler için belirlenen hapis cezası süresi 10 ila 15 yıl arasında değişiyor. Ayrıca, eşcinselliği “herhangi bir şekilde” teşvik eden bireylere 7 yıl ve üzeri hapis cezası ile 10 ila 15 milyon dinar arasında para cezası uygulanacak.

Feminen davranışları teşvik eden veya sergileyen kişilere yönelik cezalar da 1 ila 3 yıl hapis ve 5 ila 10 milyon dinar para cezası olarak belirlendi. Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçiren bireyler ve bu ameliyatları gerçekleştiren sağlık profesyonelleri de 1 ila 3 yıl arası hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

Yasanın kabulü, Irak’ta fuhuş ve eşcinselliği teşvik eden örgütlerin faaliyetlerinin yasaklanmasını da içeriyor.

 

ABD’den Sert Tepki

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yasanın anayasal olarak korunan insan haklarını ve temel özgürlükleri tehdit ettiğini belirtti. Romanowski, bu tedbirin Irak toplumundaki en savunmasız bireyleri riske attığını ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını engelleyebileceğini ifade etti.

Ayrıca, yasanın Irak’ın ekonomik çeşitliliğini ve yabancı yatırım çekme kapasitesini zayıflatacağını savunan Romanowski, bu tür ayrımcılık politikalarının ülkenin ticari ve ekonomik büyümesine zarar vereceğini öne sürdü. Büyükelçi, insan haklarına saygının, Irak’ın güvenliği, istikrarı ve refahı için hayati önem taşıdığını vurguladı.

 
 


Editör: Haber Merkezi