Yale Üniversitesi araştırmacıları, havadan kimyasal püskürtme ile tatbik edilebilen ve akciğeri hedefleyen kitlesel mRNA aşısı geliştirdiklerini duyurdu.

Prof. Mark Saltzman liderliğindeki çalışmanın sonuçları Science Translational Medicine'de yayınlandı.

Aşı için araştırmacılar, mRNA COVID aşısı taşıyan nanopartiküllerle yapılan tedavinin burun içinden iki dozunun farelerde etkili olduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca solunabilir bir dağıtım sisteminin, minimal invaziv ve akciğer hedefli mRNA dağıtımına izin verdiğini ve potansiyel olarak COVID'e ek olarak çok sayıda akciğer hastalığına uygulanabileceği de anlaşıldı.

Sistemin "ana" yarısı, mRNA aşısının kas içine enjeksiyonunu içeriyor. Bu, milyonlarca insana halihazırda yapılan aşıdır. Bu aşılar, koronavirüsten türetilen ve doğrudan buruna püskürtülen tanıdık spike proteinleri veya spike mRNA ile takip edildi.

'Karın Ağrısı' Şikayetiyle Gittiği Hastanede Karnından 26 Kiloluk Tümör Çıktı 'Karın Ağrısı' Şikayetiyle Gittiği Hastanede Karnından 26 Kiloluk Tümör Çıktı

Yeni çalışmalarında araştırmacılar, aşının koruma sağlamak için gerekli olmadığını gösterdi.

Ayrıca Saltzman, "Yeni raporda kas içi enjeksiyon yoktur" dedi.

Saltzman şu şekilde devam etti:

"Az önce burun içinden bir prime ve bir destek olmak üzere iki doz verdik ve son derece koruyucu bir bağışıklık tepkisi aldık. Ancak genel olarak farklı mRNA türlerini iletebileceğinizi de gösterdik. Yani bu sadece bir aşı için iyi değil, aynı zamanda kistik fibroz ve gen düzenleme gibi hastalıklarda gen değiştirme tedavisi için de potansiyel olarak iyi. İşe yaradığını göstermek için bir aşı örneği kullandık, ancak bu diğer tüm müdahalelerin yapılmasına da kapı açıyor.” şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi