Burak Bozteke, Adana'da 'katarakt' (Göz merceğinin bulanıklaşması) rahatsızlığı nedeniyle yüzde 30 görme kaybıyla dünyaya geldi. Bozteke, göz tansiyonuna bağlı geçirdiği tedavi süreci ardından 18 yaşında tamamen görme yetisini kaybetti. Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu'nda, ardından Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi'nde müzik eğitimi alan Bozteke, görmesini kaybedince kendini tamamen müziğe adadı. Şu anda Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği 4'üncü sınıf öğrencisi olan Bozteke'nin, sözü ve müziği kendisine ait 14 şarkısı bulunuyor. Ana branşı klasik gitar olan ve 12 yıldır da piyano çalan Bozteke, gitar ve piyano ile birlikte 6 farklı enstrüman çalabiliyor. Bozteke, aynı zamanda yazılım geliştirerek, mobil uygulamalar, web sayfaları tasarlıyor ve masaüstü uygulamaları yazıyor. Almanya'da düzenlenen Uluslararası Görme Engelliler Şarkı Yarışması'nda 2021 ve 2023 yıllarında 2'nci ve 3'üncü olan Bozteke'nin müziğe olan tutkusuna YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da kayıtsız kalmadı. Özvar, Burak Bozteke için hazırlanan videoyu paylaşarak, "Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencimiz Burak, müziğe olan tutkusu ve hayallerine olan inancıyla güçlü bir iradenin ve kararlılığın tüm engelleri aşabileceğini hepimize bir kez daha gösteriyor" ifadelerini kullandı.
‘SES BENİM İÇİN ASLINDA SİZİN GÖZÜNÜZ’
Burak Bozteke, 18 yaşında görme yetisini tamamen kaybettiğini belirterek, "Müzikle olan ilişkim aslında tamamen çocukluktan beri olan bir şey. Sürekli şarkı söylüyordum evde ve dinlediğim insanların seslerini taklit etmeye çalışıyordum. Görme engelliler okuluna başladığımda, oradaki müzik aletlerine erişimim olduğu için aslında buna hevesli olduğumu fark edip, yine oradaki bir öğretmenimden ders almaya başladım. O süreçte bunun aslında benim hayatımın tamamını oluşturabileceğini düşündüğüm için tamamen müziğe yönelmeye karar verdim ve klasik gitar eğitimi ve piyano eğitimimi görme engelliler okulunda alıp, güzel sanatlar lisesinin sınavlarına girip kazandım. O şekilde müzik yolculuğuma devam ettim. Benim için yaşam şekli aslında ses. Çünkü çok fazla ilgi duyduğum için ses, bana hayattaki her şey hakkında çok ciddi anlamda bilgi veriyor. Kişinin mimikleri, el kol hareketleri, beni dinlerken etrafa bakıp bakmadığı veya el pozisyonu gibi birçok fiziksel hareket hakkında ben aslında kişinin sesinden bilgi alabiliyorum. Ses benim için aslında sizin gözünüz. Çünkü ben gözümü kullanamadığım için kulaklarım çok daha hassas. Ses benim hayatımın tamamını oluşturduğu için işitmeme çok dikkat etmeye çalışıyorum. Maruz kalmamam gereken ses seviyelerinden kaçınmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.
'TÜM HAYATIMI MÜZİĞE YÖNLENDİRDİM'
Bozteke, müzikle uğraşmayı çok sevdiğini söyleyerek, "Bunun benim hayattaki en büyük anahtarım olabileceğini ortaokulda hissettiğim için tüm profesyonel hayatımı müziğe yönlendirdim. Sadece yapılmış müzikleri icra etmek değil, kendi şarkılarımı yazmaya başladım. Yine ortaokulda ses yazılımlarına merak duydum. 2014 yılında ilk bilgisayarımı aldığımda programlamayla tanıştım. O süreçte de müzik eğitimi aldığım için ‘acaba ben bu sesi nasıl daha iyi kaydederim ve kendi kendime dinlerken nasıl daha çok keyif alabilirim’i öğrenmek için müzik yazılımlarına merak duydum. 2021'de Almanya'da düzenlenen 'Uluslararası Görme Engelliler' şarkı yarışmasına kendi sözüm, müziğim, prodüksiyonumla katılıp Türkiye'yi temsil ettim. Seçmeleri halk oylamasıyla Türkiye'de oldu. Katılan görme engelli arkadaşlar arasında Türkiye'yi temsil etme hakkını bana layık gördüler. Orada ise Türkiye'yi 2'ncilikle temsil etme başarısını elde ettim. Daha sonra 2023 yılında 'Tutsak' ismini verdiğim şarkı ile yarışmaya katıldım. Orada da 3'üncü oldum. Sözü, müziği, düzenlemesi tamamen bana ait olan 14 tane bestem var" dedi.
Müzik sayesinde arkadaşlarıyla sosyalleştiğini söyleyen Bozteke, "Gitar ve piyano kadar olmasa da ud ve viola çalıyorum. Ritim enstrümanları, perküsyon aletlerini çalıyorum. Ben bir enstrümanla minimum 20 dakika geçirince en azından çalmak istediğim şeyi icra edebilecek duruma geliyorum. İnsanlara sesle, müzikle ulaşmayı istiyorum. Böylelikle insanların ruhuna dokunabileceğime inanıyorum" diye konuştu.
sonbirsoz.com