Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliğini artırmaya yönelik alınan yeni önlemleri açıkladı. Yumaklı, özellikle pestisit denetimlerinin sıkılaştırıldığını ve karekod uygulamasının zorunlu hale getirildiğini belirtti. Bu uygulama, tüketicilerin gıda ürünlerinin üretim ve dağıtım süreçlerini daha şeffaf bir şekilde takip etmelerini sağlayacak.

PESTİSİT KULLANIMINDA AB STANDARTLARI

Bakan Yumaklı, pestisit kullanımında Türkiye’nin AB standartlarına tam uyum sağladığını vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

  • Türkiye'de bir dekarlık alanda kullanılan pestisit miktarı 2.23 kg ile AB ortalamasının altında.
  • Son üç yılda yapılan 250 bin pestisit denetimi sonucunda kalıntı oranı %35 oranında azaldı.
  • Türkiye'de tarla ve paketleme merkezlerinde yürütülen analizlerin ihracat odaklı olduğu algısının yanlış olduğunu dile getiren Yumaklı, denetimlerin üretimin her aşamasında devam ettiğini kaydetti.

Bakanlık tarafından yürütülen yoğun eğitim programları sayesinde üreticiler arasında bilinç artırılmaya çalışılıyor. Yumaklı, hatalı uygulamalara yoğunlaşarak çözüm geliştirdiklerini ve pestisit kalıntısının mümkün olduğunca sıfıra indirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

AB ile uyumlu olarak 223 zararlı madde yasaklandı ve bu konuda yapılan çalışmaların titizlikle sürdürüleceği açıklandı.

Yasa Dışı Midye Avlayanlara 653 Bin 294 Lira Ceza Yasa Dışı Midye Avlayanlara 653 Bin 294 Lira Ceza

GÜVENİRLİK ARTACAK

Yeni karekod uygulaması, ürünlerin izlenebilirliğini sağlayarak tüketicilerin güvenini artırmayı amaçlıyor. Yumaklı, bu uygulamanın gıda güvenliğinde bir devrim niteliği taşıdığını belirtti ve "Güvenilir gıda kırmızı çizgimizdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: CUMHA Haber Ajansı