Gündem

Dijital Telif Yasası Haziranda Meclis’ten Geçiyor: Yayıncılara Telif Müjdesi

Dijital Mecralar Komisyonu, telif sorununun TBMM tatile girmeden çözüme kavuşmasını planlıyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yasanın haziran ayında çıkacağını söyledi.

Abone Ol

Dijital Telif Yasası için yürütülen çalışmalar artık son aşamaya geldi. Arama motorları, video paylaşım siteleri ve sosyal medya platformlarının, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yayıncılara telif ödemesi yapması yönündeki talepler, nihayet karşılık buluyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda başlatılan süreç tamamlanmak üzere. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yasal düzenleme için gerekli hazırlıkları büyük ölçüde tamamladı. Kısa süre içinde kamu kurumlarının katılımıyla yapılacak toplantıyla birlikte yasa tasarısının son hali netleşecek.

Tasarım Aşaması Bitti, Gözler Meclis'te

Dijital yayıncıların uzun süredir sürdürdüğü telif mücadelesi meyvesini veriyor. Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki boşlukları dolduracak şekilde hazırladığı düzenlemeyi tamamladı. Dijital içerik üreticilerinin, içerikleri üzerinden gelir elde eden platformlardan hakkını almasını sağlayacak olan bu yasa tasarısı, TBMM’nin yaz tatiline girmesinden önce yasalaşacak.

Yasa Haziran’da Çıkıyor

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Dijital telif meselesi haziran ayında çözüme kavuşacak,” açıklamasıyla sürecin takvimini duyurdu. Böylece Meclis tatile girmeden yayıncıların uzun süredir yaşadığı mağduriyet giderilmiş olacak.

Yayıncılar Ne Talep Ediyor?

Google başta olmak üzere, küresel dijital platformlar reklam pastasından her geçen gün daha fazla pay alıyor. Reklamverenlerin bu mecralara yönelmesiyle geleneksel ve dijital yayıncılar ciddi gelir kaybı yaşıyor. Dahası, bu platformların yayıncılara ne kadar kazanç sağladığı şeffaf değil. Algoritmalarla görünürlük düşürülüyor, trafik kesiliyor ve gelirler ciddi şekilde etkileniyor.

Yayıncılar, içeriklerinin izinsiz şekilde kopyalanarak bu mecralarda trafik elde edilmesine karşı yasal güvence talep ediyor. Dijital Telif Yasası, hem bu tarz “emek hırsızlığı”na karşı caydırıcı yaptırımlar getirecek hem de yayıncıların içeriklerinden adil gelir elde etmesini sağlayacak.

Yeni düzenleme ile birlikte, dijital yayıncılık alanında yaşanan büyük bir sorunun ortadan kalkması bekleniyor.

sonbirsoz.com