BYD, Manisa'da yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.
Son dönemde uluslararası medyada, Çin yönetiminin elektrikli otomobil üreticilerine "teknolojilerini yurt içinde tutmaları" yönünde çağrıda bulunduğu iddialarının ardından, Çin'den Türkiye'ye yapılan ve yapılması planlanan yatırımların durumu merak konusu haline geldi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, BYD ve Chery ile Türkiye'de fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir aksaklık yaşanmadığını belirtti. Bu yatırım planlarının sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da sorunsuz bir şekilde devam ettiğini ifade ettiler.
İstanbul ve Manisa İçin Aranan Pozisyonlar
BYD, İstanbul ve Manisa için çeşitli yayımladığı iş ilanlarında farklı pozisyonlarda arayışlara girdi.
Manisa'da, "işe alım uzmanı, İK yöneticisi, kıdemli danışman, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi ve bordro uzmanı" pozisyonları için ilan verildiği görülüyor.
İstanbul için ise, "yedek parça stok kontrol ve bayi destek uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı, satış sonrası değer zinciri sorumlusu, satış muhasebe uzmanı ve kıdemli İK uzmanı/İK yöneticisi (Çince konuşan)" gibi pozisyonlar için başvurular açılmış durumda.
Diğer Markalar Gündeme Gelebilir
BYD'nin Türkiye'ye yapacağı yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sektörü için yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor. Bu yatırımın, Türkiye'deki yatırım ortamını daha çekici hale getirerek farklı sektörlerden markalar için de bir referans noktası oluşturacağı öngörülüyor. Ayrıca, yerli üretimin iç pazardaki payını artırma ve koruma amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan ek gümrük vergisi, beklenen sonuçları vermeye başladı. Bu gelişmenin ardından, Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gören Çinli markalar, yatırım ve eylem planlarını kamuoyuyla paylaşmaya başladı.
BYD'nin ardından Türkiye'de yatırım için en güçlü adaylardan biri olan Chery'nin, uzun süredir titizlikle fizibilite çalışmaları yürüttüğü ve yatırım sürecinin tüm ayrıntılarını masaya yatırdığı ifade ediliyor. Chery'nin yanı sıra Skywell ve MG gibi markaların da Türkiye'de yatırım çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Çin’in en büyük otomobil üreticilerinden DFSK ise Türkiye operasyonlarına ağırlık vererek, ülkeyi Avrupa'ya açılan önemli bir üs olarak konumlandırma çalışmalarına devam ediyor.
Bunun yanı sıra, dünyanın önde gelen lityum pil üreticilerinden Çinli Ganfeng Lithium da Türkiye'de 500 milyon dolarlık bir yatırım için Yiğit Akü ile anlaşma imzalamış durumda.