Bakan Uraloğlu, "Tarihî ve kültürel mirasımızın bir parçası olan deniz fenerlerini, gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla koruma, güçlendirme ve yenileme çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Son olarak, Kerempe Deniz Feneri'nin restorasyonunu tamamlayarak denizcilerimizin hizmetine sunduk," dedi.
Bakan Uraloğlu, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:
“Denizcilerimize yön gösteren ve ışık tutan tarihî fenerlerden Şile Deniz Feneri'nin güçlendirilmesi ve restorasyonu 2022 yılında tamamlandı. Bunun ardından, Anadolu Feneri'nin bakım ve onarımı hızla tamamlanarak hizmete alındı. 2022 yılının Nisan ayında ise Yalova’daki tarihî Dilburnu Feneri'nin restorasyonu tamamlandı. Ayrıca, restorasyonu büyük bir titizlikle süren Rumeli Feneri'ndeki çalışmalar da son aşamaya geldi. 2022 yılında, ülke genelinde yer alan 89 betonarme fenerin bakım, onarım ve tadilat işlemleri tamamlandı, 2023 yılında ise ekonomik ömrünü tamamlamış 21 fenerin yenilenmesi gerçekleştirildi.”
Bakan Uraloğlu, Kuşadası’ndaki Tarihî Bayrak Adası Feneri ve İskenderun’daki Tarihi Akıncı Burnu Feneri için yapılan restorasyon projelerinin tamamlandığını, bu projelerin uygulamalarının ise hâlâ devam ettiğini belirtti.
Son olarak, Kerempe Deniz Feneri'nin restorasyonunun tamamlanarak tekrar denizcilerin kullanımına sunulduğunu vurgulayan Uraloğlu, fenerin 1884 yılında Karadeniz'deki gemiler için rota feneri olarak inşa edildiğini söyledi.
Bakan Uraloğlu, Kastamonu'nun Cide İlçesi'ndeki Aydıncık Köyü'nde bulunan Kerempe Feneri ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Kerempe Feneri'nin yüksekliği yerden 8 metre, denizden yüksekliği ise 82 metredir. Fenerin ışık görüş mesafesi ise 20 mildir. Aynı parsel üzerinde bulunan ve 1934’te inşa edilen sis düdük binası da sağlam bir şekilde günümüze kadar ulaşmıştır. Hem fener hem de sis düdük binası için 2017 yılında Ankara Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projeleri doğrultusunda çalışmalar yapılmış ve 2024 yılında restorasyon tamamlanmıştır.”
Özgün Mimari Korundu
Bakan Uraloğlu, restorasyon çalışmalarına başlamadan önce deniz feneri, gardiyan binası ve sis düdük binasının yapısal elemanlarının malzeme analizlerinin yapıldığını ve bu unsurların arkeometrik açıdan incelenip belgelendiğini belirtti. Bakan, fener ve sis düdük binasının, özgün mimarisi ile onarım müdahaleleri sayesinde korunduğunu vurguladı ve şu şekilde açıklamalarda bulundu:
“Yapının çevre düzenlemesi ve restitüsyon çalışmaları baz alınarak, teraslamalar ile koruma sağlanmıştır. Yapı çevresinde, ziyaretçilerin hem yapıyı hem de manzarayı rahatça algılayabilmesi için gezi rotası oluşturulmuştur. Bu restorasyon sayesinde, tarihî ve kültürel denizcilik mirası olan bu yapı, aslına uygun şekilde korunarak geleceğe taşınması hedeflenmiştir.”